Öne Çıkan Yayın

Evin İçine Yağan Kar

      Herkese selam! Nasılsınız, n'apıyorsunuuz? Günleriniz nasıl geçiyor, nelerle meşgulsünüz? Tatil planınız var mı ya da memlekete mi gittiniz? N'aptınız n'ettiniz gelin biraz sohbet edelim.      Bana soracak olursanız çok şükür ben de iyiyim. Yuvarlanıp gidiyoruz işte:) Evde olmaktan son derece memnunum. Umarım şehir dışına çıkmak gibi bir şey yapmayız. Şu an öyle bir düşüncemiz var gibi durmuyor ancak pek belli de olmuyor bazen bir anda baş gösteriveriyor.      Dün akşam odamda kendi kendime takılıyordum. Blogda bazı değişiklikler yapmak istiyordum onunla alakalı bir şeylere baktım, denedim derken istediğim resmi yapay zekaya da yaptırabileceğimi fark ettim ve küçük bir paragrafla komut verdim. Hatırladığım kadarıyla şöyle yazmıştım: " Sallanan sandalyesinde çayını içerken diğer eliyle gözlüğünü düzelten kız kitap okuyor." tarzında bir cümleydi. Ve işte çıkan ilk tasarımlar...     Çok istediğim sonucu alamamıştım açıkçası. Çok ...

Nasıl Program Hazırlıyorum

 Herkese selam:)Nasılsınız,n'apıyorsunuz?

Bugün daha farklı bir postla geldim. Artık elimden geldiğince, tecrübelerim doğrultusunda tavsiye postları da atmaya başlıyorum. Ilk postumuzun da program hazırlamayla, planlamayla alakalı olmasını istedim. Ama öncelikle kapsamlı bir post olmasını istediğim için biraz uzun oldu. Eğer şu an vaktiniz yoksa gönderiyi kaydedebilir ve daha sonra okuyabilirsiniz.👍
Bildiğiniz gibi yaptığımız planlar sayesinde eksiklerimizi görerek onları giderebiliyor, başarılarımızı görerek motive oluyor ya da hazır olan yerler için ekstra zaman harcamamıza gerek kalmıyor. Yani başarılı olmak için planlama şart. 
  Peki nasıl program hazırlamalıyız, nelere dikkat etmeliyiz? Ben kendi tecrübelerimi ve bilgilerimi sizlerle paylaşacağım. Sizler de kendi düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın ki hepimizin birbirimize bir katkısı olsun:)
  Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki bu tür şeyler bireysel farklılıklar gösterebilir. Bunlar yalnızca benim kendi deneyim ve düşüncelerim. Ben de işe yaradıkları için belki sizde de işe yarayabilir.
  1) Program süresini, program süresince halletmek istediğim  dersleri, konuları  belirlemek: Yani bu hazırlayacağım program aylık mı haftalık mı, bu zaman içerisinde hangi konular bitmeli bunları belirliyorum."Ne kadar sürede neleri tamamlamam gerekiyor?" sorusuna cevap veriyorum da diyebiliriz.(Eğer saatli programla çalışıyorsanız saatlerini de belirleyebilirsiniz)
🌻 Ben dersleri, konuları belirlerken tüm kaynaklarımı,kitaplarımı, test sayılarını göz önünde bulunduruyorum. Hepsini masaya yayıyorum. Ortalık biraz dağılıyor ama böyle olması lazım. Yapacak bir şey yok. Sonra toplarız🙂
  2) Belirlediğim unsurları uygun bir biçimde dağıtmak: Eğer programım aylıksa aylık hedeflerimi haftalara dağıtıyorum. Burdan sonrasını ikiye ayırıyorum. Günlere dağıtacak mıyım, yoksa günlere dağıtmayıp o gün canım ne isterse onu mu çalışacağım. 
a) Günlere dağıtmak: Ben haftanın ilk günleri daha verimli çalıştığım için çalışmayı pek sevmediğim dersleri ya da çalışırken  sıkıldığım dersleri Pazartesi ve Salı gününe koyuyorum ki sonradan onlar eksik kalmasın. Diğer geriye kalan günlere sevdiğim ve çalıştıkça beni motive edip çalışma isteğimi getiren dersleri koyuyorum. Böylece her ne kadar haftanın ortalarına doğru çalışma isteğim gitmiş de olsa geri kazanabiliyorum.
b) Günlere dağıtmayıp o gün canım ne istiyorsa onu çalışmak: Burada da her gün günlük plan yapmamız gerekiyor. Ben yine aynı şekilde haftanın başında çok hoşlanmadığım dersleri koyuyorum. Ama bu yöntem eğer kendinize çok hakim olamayan biriyseniz çok iyi bir seçim değil bence. Çünkü bazen o sevmediğimiz derslerle gerçekten uğraşmak istemiyoruz ve sürekli ertelemeye başlıyoruz.(Bazen oluyor bende) Ama eğer bu haftalık hedefler bitmeden haftanın bitmeyeceği konusunda kararlıysanız ve her dersten yeteri kadar verim alabileceğinizden eminseniz bu şekilde de yapabilirsiniz.( Ben ikisini de kullanıyorum. O haftaki mooduma göre değişiyor.)
  3) Eksik tamamlama günleri, zamanları: 
Bazen her şey planladığımız gibi gitmeyebilir. Bir işimiz çıkabilir, hastalanabiliriz vs. böyle olunca o gün içerisinde yapmak istediklerimizi yapamayabiliyoruz. Bu yüzden eksik tamamlama saatleri ya da günü eklemek çok iyi oluyor. Eğer eksik tamamlama vaktimizde o ana kadar bir eksiğimiz yoksa kendimize vakit ayırabiliriz(dizi,kitap,film,yemek vb.) ya da çalışmaya devam edip programı erkenden bitirip canımız ne istiyorsa yapmaya devam edebiliriz.
Ve son olarak programımızı uygulamak kalıyor zaten. Son olarak bazı dikkat edilmesi gereken kısımları da eklemek istiyorum.

🌻 Kendimi tanımak: En önemli kısım bu. Kendimi zorlayacak ya da hafif kalıcak şekilde plan hazırlamamaya dikkat ediyorum. Kendimi aşacak şekilde yaparsam programı muhtemelen yetiştiremeyeceğim ya da benim için verimli olmayacak. Bu da motivasyon kaybına neden olur. Hafif bir program hazırladığımda da yalnızca kendimi kandırmış olurum. Ortasını bulmam gerekiyor. 

🌻 Verim saatlerine göre ayarlamak: Verim aldığınız saatlerde çalışmak tabii ki dersten aldığınız verimi çok daha katlayacaktır. Mesela sabah erken saatlerde mi yoksa gece geç saatlerde mi daha verimli ders çalışıyorsunuz? Bunu ayarlamak. Ve buna göre de yatış kalkış saatlerimize dikkat etmek.
🌻 Saatli programla ilerlemek bazen tehlikeli olabiliyor. Bir adımı kaçırdığım zaman gerisine devam etmek içimden gelmiyor. Bir ara sürekli saatli program kullaniyordum. Ama artık kullanmıyorum. Bana göre olmadığına karar verdim. Fakat tabii ki siz bu şekilde pes etmiyor ve yerine koyabiliyorsanız saatli ilerleyebilirsiniz.
🌻 Kendime zaman ayırmak: Teneffüs yapmak, ara vermek, belki biraz kitap okumak ya da bir bölüm dizi izlemek(kısa bir bölüm tabi)(hedefler bittikten sonra uzun bir bölüm de olabilir)
🌻 Tamamladığım görevlere tik atmak: Ya da üstünü çizmek çok mükemmel bir motivasyon kaynağı bence. Baktığımda bunları başardığımı, daha fazlasını da başarabileceğimi kendime hatırlatmış oluyorum.
🌻 Her şey düşündüğüm gibi olmayabilir. Her zaman hazırladığımız program bize göre olmayabilir. Bu yüzden moral bozmak yok! Kendimize ait program tarzını bulana kadar program hazırlamaya devam! Deneye deneye kendimizi daha iyi tanıyacak ve ona göre, tam bize göre olan uygun programı bulacağız.


İşte bunlar benim kendi tecrübelerim. Tekrar söylüyorum. Herkes bu şekilde program hazırlamak zorunda tabii ki değil.  Ama belki benim gibi olan, benzediğimiz kişiler vardır. Ve onların işine yarayabilir. Umarım hepimiz için çok verimli ve işe yarar bir post olmuştur.

🍃 Siz program hazırlarken nelere dikkat ediyorsunuz? Birbirimize yardımcı olalım

4 comments

  1. hımms güzel yazı olmuş. en sevdiğim konulardan biri bu ya. saatli çalışırım ben. 10-12, 13-15 gibi. molaları bile dakika ile belirtirim. yazdıkların hepsi doğru. motivasyon önemli. bak mesela bencesi hep aynı saatlerde çalışmalı, çalıştığın odada masada dikkatini dağıtcak şeyler olmamalı, sadece çalıştığın konu, oda havadar olmalı, arkandan ışık gelmeli :) ve masa üzerinde duvarda filan yazılar olmalı, şu sınavı geçeceğim, şu okula gireceğim, gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kessinlikle! Saatli çalışmayı da seviyorum bazen o da çok iyi oluyor ama biraz geciksem motivasyon puff uçup gidiyor maalesef:)

      Sil
  2. bak burdaki programın da vardııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğruu, bu ara biraz Allah ne verdiyse ortaya karışık çalışıyorum, tam bir düzen oturtmam lazım. Hatırlatma için teşekkürler Deep^^

      Sil

Senin düşüncelerin de benim için önemli. Onları benimle paylaşmaya ne dersin :)

Sude

Popüler Yayınlar

Ağaç Ev Sohbetleri #230 "Geleneksel Kültürü Korumak Önemli Midir?"

      Herkese selam! Nasılsınız, n'apıyorsunuz? Umarım günleriniz verimli geçiyordur, hayatınızdan memnun olduğunuz zamanlar geçirebiliyorsunuzdur.     Sevgili DeepTone tarafından düzenlenen Ağaç Ev Sohbetleri'nde bu haftanın konusu;       "Geleneksel kültürü korumak önemli midir?"      Ben geleneksel kültürü korumanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu dediğim elbette ki hep eskide kalmak  demek değil. Dünyayı, gündemi, yenilikleri takip edeceğiz ancak tamamen Batılılaşma, modernleşme adı altında da kendi özümüzü terk etmeyeceğiz demek istiyorum.      Geçenlerde okuduğum bir kitaptan örnek vermek istiyorum. Kitabın yazımı çok iyiydi ancak sanki çeviri kitap okuyormuş gibi hissettim. Şimdi bu kötü bir şey mi yoksa bir başarı mı? Evet, bence bu bir başarı. Ama şahsi düşüncem olarak ben yerli bir kitap okuyorsam bunu hissetmek isterim. Kitabı okurken sanki Amerika'nın bu üniversite temalı filmlerinden izliy...

BCP- Ocak| Scrubs Dizi Yorumu

        Selam! Nasılsınız, nasıl gidiyor hayat?     Geçen sene yoğunluktan dolayı BCP'ye katılmamayı tercih etmiştim. Tabii ki hayatım hala yoğun bir şekilde geçiyor ancak bu sene yoğunluklarımın hobilerimin önüne geçmesine izin vermek istemiyorum.(Ne kadar çok "yoğun" dedim de mi?) Yeni yıl kararı:)     Blogları Canlandırma Projesi kapsamında her ay bir tema belirleniyor ve temaya uygun kitap, dizi ya da film izleyip yorumluyoruz.      Ocak ayının teması; komedi, mizah ve müzik idi. Ben bu ay izlediğim bir diziden bahsetmek istiyorum. Bir komedi dizisi olarak karşımıza çıkıyor. Yer yer müzik temasını da kaplıyor.     SCRUBS Tür: Komedi Proje Tasarımcısı: Bill Lawrence Başrol Oyuncuları: Zach Braff, Sarah Chalke, Donald Faison, Judy Reyes, John C. McGinley, Ken Jenkins, Neil Flynn. Ülke: ABD Bölüm Sayısı: 182 Gösterim Süresi: 21 dakika Yayın Tarihi: 2 Ekim 2001- 17 Mart 2010    J.D ve Turk çocuk arkada...

Birkaç Film Yorumu

      Herkese merhabalar efendiim! N'aptınız, nerelerdesiniz? Anlatın bakalım.      Uzun süredir izlediğim filmlerden bahsetmemiştim. Birikmiş hayli bahsedilmemiş filmler de olunca birkaç tanesinden hızlıca bahsetmek istedim.  MEŞHUR HAYALET ERNEST Orijinal Adı: We Have A Ghost Yönetmen: Christopher Landon Senarist:   Christopher Landon Başrol Oyuncuları: Jahi Di'Allo Winston, David Harbour, Anthony Mackie Tür: Macera, Komedi, Aile, Fantastik Süre: 2 saat 7 dakika      Amerikalı ailemiz çok büyük hayallerle yeni bir eve taşınır. Şanslarına ev hayaletli çıkar. Ancak onlar kendilerinden önceki ev sahipleri gibi evden kaçmak/ taşınmak yerine hayaletle arkadaş olmaya karar verirler. Hayalet Ernest sayesinde sosyal medyada ün kazanmaya başlarlar. Bir yandan da Ernest'in geçmişini araştırırlar.      Ailecek izlenebilecek hoş, keyifli bir yapımdı, diye hatırlıyorum. Ben bu filmi geçen sene veya ondan ön...